Stimuleren van kunst- en cultuurbeleving in Nederland

Kunst en cultuur zijn een onlosmakelijk onderdeel van het AVROTROS-DNA. We hebben dan ook als doel om kijkers en luisteraars op een laagdrempelige, maar kwalitatief hoogstaande manier in contact te brengen met cultuur in de breedste zin van het woord.

Met Het Zondagochtend Concert brengen AVROTROS en Het Concertgebouw al meer dan twintig jaar klassieke muziek onder de aandacht bij een zo breed mogelijk publiek. Elke zondagochtend prachtige, toegankelijke muziek. Uit vele eeuwen, uit alle windstreken. En als je verrijkt weer buiten staat, ligt de hele zondag nog voor je!– Simon Reinink, directeur Het Concertgebouw

Dit doen we vanuit de overtuiging dat iedere Nederlander in aanraking moet worden gebracht met kunst en cultuur en het besef dat dit voor velen niet altijd makkelijk toegankelijk is. Wij proberen waar mogelijk drempels weg te nemen. Dit door verschillende culturen bijeen te brengen en kennis te laten maken met kunst en cultuur die zij wellicht prachtig vinden, maar waarmee ze uit zichzelf nooit in aanraking zouden zijn gekomen. Maestro is bij uitstek een programma waarbinnen deze verbinding wordt gezocht, door BN’ers met elk hun eigen doelgroep een orkest te laten dirigeren. Dergelijke verbinding wordt op een heel andere manier gerealiseerd met het jaarlijkse Prinsengrachtconcert, dat duizenden mensen naar de Amsterdamse grachten trekt en een veelvoud aan kijkers thuis weet te boeien met klassieke muziek. Daarnaast is AVROTROS een van de weinige omroepen die structureel op radio en televisie een podium bieden aan met name Nederlands(talig)e artiesten. VondelCS in het Amsterdamse Vondelpark wordt steeds meer een kloppend hart als kunst- en cultuurhuis, waar dagelijks de deuren wijd open staan voor nieuwsgierig publiek, dat o.a. dagelijks live kan aanschuiven bij de radio-uitzendingen van het NPO Radio 4 kunst- en cultuurprogramma Opium.