Helpen met het duiden van nieuws

AVROTROS biedt begrijpelijke informatie over politiek, economie, maatschappij en cultuur. Zo stimuleren wij het publiek deel te nemen aan de samenleving en beslissingen te nemen. Daarmee geven wij hen de mogelijkheid volwaardig te participeren in de maatschappij en de democratie die wij op deze manier helpen versterken.

In een tijd dat er soms geen plek lijkt te zijn voor nuance, is het de ambitie om de luisteraars steeds nieuwe inzichten te geven in de dagelijkse informatiestroom– Jan Mom, eindredacteur NPO Radio 1

De onderwerpen kiezen wij zorgvuldig. Kwesties die de burger direct raken in het hart, hoofd of misschien wel de portemonnee. Experts zijn meer dan welkom, maar alleen als zij in staat zijn het nieuws op toegankelijke wijze te duiden. Omdat de actualiteiten iedereen raken, willen we die ook breed positioneren, op televisie, radio en online. EenVandaag, maandag tot en met zaterdag op NPO 1 te zien en van maandag tot en met vrijdag via NPO Radio 1 te beluisteren, is het vlaggenschip met dagelijkse achtergronden bij het nieuws, dat voor én door het publiek wordt gemaakt. Wekelijks geven ruim 50.000 mensen hun mening door aan het EenVandaag Opiniepanel, waardoor de resultaten daadwerkelijk een stevige afspiegeling geven van wat er in Nederland leeft. Het succesvolle en nieuwsmakende Opiniepanel heeft ook een jongerenvariant én wordt in samenwerking met dertien regionale omroepen per provincie uitgesplitst. Daarnaast zijn we op NPO Radio 1 op zaterdag nieuwsduidend, in de breedte met de Nieuwsshow en met een politieke focus in Kamerbreed. Ook hier altijd zo begrijpelijk en relevant mogelijk, om grote gebeurtenissen voor het individu inzichtelijk te maken.